neProfesioniștii lucrează cu nulled-uri..
De când am terminat cu munca pentru acea corporație, cum scriam aici, am început să mai lucrez pe „nașpa” în sistem freelance pentru un grec. Am bătut palma pentru o anumită per tichete rezolvate, că omu zicea că n-are firma atât de mare să-mi plătească constant o sumă, așa că ne-am înțeles pentru bani per tichete rezolvate. Orice e bun, numa să mai iasă ceva.. că doar nu stau degeaba fără să iasă absolut nimic, oricum, am site-uri în lucru destule pentru clienți din România.
Am făcut câteva tichete, mi-a trimis omu bani prin PayPal, am mai lucrat cu unii și-mi plăteau prin PayPal, așa că nimic ieșit din comun până aici. Pentru o socializare mai bună și pentru a putea să discutăm mai eficient, zic să-mi dea un număr de telefon sau ceva, whatsapp, facebook, skype.. ceva, îmi place cât de cât să fiu eficient pe cât posibil. A zis că n-are, am rămas puțin „perplex”, trăim în secolul 21, și n-ai altă metodă de comunicare decât pe email ?! A început să mi se pară ceva dubios.. dar treacă mearga, mi-a dat banii la timp.. n-aveam cine știe ce mult de muncă așa că na.. treacă meargă.
Mai erau cică niște „colegi”, cu ceva nume americane, cel puțin pe tichete așa se vedeau.. zic, o fi existând ceva acolo real, n-o fi ceva schema de „hit and run” sau „summer hosting companies”. Azi îi trimit email cu niște întrebări, îmi răspunde apoi îmi asignează un tichet, al unui client al lui.. căruia nu prea îi mergea bine serverul, și avea peste 700 de conturi de cPanel pe acel server. Mi-a venit așa, aiurea o idee, după ce inițial îmi arăta ca are Imunify360 cu licență apoi zicea că nu găsește licența.
Cum din instinct când mi se pare ceva dubios verific de la A la Z, orice ține de acel ceva, am zis hai să verificăm licența de cPanel, dacă e pe bune, sau e pe nașpa, că bănuiesc, că fiind vorba despre 700+ conturi de cPanel, ar fi trebuit să fie ceva firmă mare în spatele acelui client. Licență de cPanel n-avea, deci nulled. Verific licența de la Virtualizor, n-avea nici de-asta.. Mă uit printre scripturile și tot ce era pe acel server „al clientului”.. numa licențe nulled și o mulțime de cronjob-uri dubioase.. Verific alte soft-uri ale ăstuia, nici astea n-aveau licențe..
Mișto, faci bani, nu plătești licențe și te doare la 11 metri.. dar și când îți crapă ceva, aia e.. se mai întâmplă. Ce siguranță oferi clientului, închizi site-ul, pa și sănătate.. deci.. „Hit and run”.. totuși ținând cont că erau peste 700 de site-uri, iar grecul avea vreo 200 de clienți cu servere dedicate și administrare de servere.. adică ia niște bani destui lunar. Și folosește nulled-uri.. pe bune?! Bă nene, eventual dacă chiar vrei să simți gustul de chestii premium, iei nulled-uri sau chestii, dar la început, până se adună ceva „cheag” de bani.. după, te aliniezi și tu cu licențe și tot ce e nevoie, ca să fie bine. Dar se pare că lucrul pe nașpa, încă mai este la modă. Să nu mai zic câți „web designeri profesionali” am văzut în ultima vreme pe multe grupuri de pe Facebook, care sunt developeri etc.. și fac site-uri pe 500 RON. 🙂