30 aprilie 2022

CyberPanel..

Azi e zi de noutăți.. cică.. 🙂 Așadar vă prezint CyberPanel, un panou super ok zic eu. Dar mai jos voi explica și de ce.

După cum spuneam aici, am renunțat la cPanel, cel puțin pentru site-urile personale. V-am explicat acolo mai multe motive pentru care am decis să renunț la cPanel, etc.. n-are rost să mă repet. Totuși am venit imediat și cu înlocuitorul, un soft care zic eu, e mult mai bun decât cPanel sau aproximativ la fel de bun în condițiile în care este free. Deci totuși hai să fac și un mic tutorial despre ce ai nevoie pentru a instala acest panou și ce trebuie să faci.

Cerințe minime

  • Primul aspect și cel mai important trebuie să știi a folosi SSH/Terminal, fără a avea cunoștințe Linux, n-are rost să mergi mai departe.
  • Trebuie să ai un server VPS/Dedicat cu cel puțin o adresă de IP publică (IPv4 sau IPv6)
  • Acest server trebuie să aibă minim 1 GB memorie RAM și minim 10 GB spațiu (ideal NVME sau SSD, HDD-urile sunt vechi și funcționează încet)
  • Trebuie să instalezi una din distribuțiile linux următoare: CentOS 7.x, CentOS 8.x, Ubuntu 18.04, Ubuntu 20.04 sau AlmaLinux 8
  • Trebuie să instalezi Python 3.x

După ce îndeplinești aceste cerințe minime, urmează pașii de mai jos:

  • Update / Upgrade al sistemului de operare:

Pentru Ubuntu

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

Pentru CentOS / AlmaLinux

sudo yum update && sudo yum upgrade -y
  • Rulează comanda de mai jos:

sh <(curl https://cyberpanel.net/install.sh || wget -O - https://cyberpanel.net/install.sh)

  • Îți vor apărea mai multe opțiuni

La prima selectezi serverul Web, eu am selectat OpenLitespeed, fiindcă licența de Litespeed normală, este pe bani, și OpenLitespeed este același lucru, doar că îi lipsesc câteva chestii. Deci vei apăsa 1

Îți vor apărea și alte opțiuni..

PowerDNS – Y (dacă vrei să-ți ții zonele DNS pe server) eu am ales N, fiindcă fac managementul zonelor DNS direct din Cloudflare.

Postfix – Y (dacă vrei să ții emailuri pe acest server) eu am ales tot Y, fiindcă emailurile vor fi trimise și cine știe, pentru anumite domenii voi și primi pe acest server emailurile.

Pure-FTPd – Y (pentru a putea accesa serverul prin FTP), evident că am ales Y, fiindcă vreau să pot accesa serverul via FTP, rar, dar trebuie.

Remote MySQL – N (pentru că vrei bazele de date să fie local pe server, nu pe alt server, ar fi cazul dacă ai un cluster de servere, astfel încât web-ul să fie pe un server, SQL să fie pe alt server și să faci load balancing din ele, dar nu e cazul în 90% din cazuri)

Instalezi ultima versiune de CyberPanel, totuși dacă vrei să instalezi una mai veche, o poți selecta.

Setezi parola de admin sau o lași pe cea standard (1234567), până când se termină instalarea, eu ți-aș recomanda s-o schimbi indiferent de situație.

Memcached – Y (evident dacă vrei să ai cache direct din server)

Redis – Y (evident și acesta are foarte multe avantaje, mai ales la site-urile WordPress)

Watchdog – Yes (acesta ajuta kernelul să dea restart la procese moarte și alte fantezii, eu zic că e bine să fie on)

  • Tot procesul de instalare ar trebui în 10-15 minute să fie gata după ce ai terminat de ales setări.
  • Aproape de final vei primi un mesaj cu toate datele necesare pentru a accesa serverul și diferitele servicii, copy/paste într-un loc sigur, clar vei avea nevoie de acele date după.
  • Ți se va cere să dai reboot la server, deci apeși Y, și cam asta este.

După restart, vei putea accesa CyberPanel la adresa: https://adresa-ta-de-IP:8090 folosind username admin și parola setată anterior (sau cea standard 1234567, dacă nu ai schimbat-o)

Ce îmi place mie la CyberPanel

Păi să începem cu începutul.. e gratuit, și are un development foarte bun, îl urmăresc de vreo 1 an.. și băieții ăștia tot au adus îmbunătățiri constante la soft. Apoi, beneficiezi de OpenLitespeed, după cum am spus mai sus, varianta gratuită nu cu atât de multe caracteristici ca versiunea plătită, dar totuși pentru platformele comune, WordPress (43% din toate site-urile mondiale folosesc WordPress), sau Magento, Joomla (i hate joomla), OpenCart și multe altele, ați putea beneficia de un plus de viteză având chiar și OpenLitespeed. MariaDB 10.3.4 sau ultimele versiuni în general, iarăși MariaDB comparativ cu MySQL 5.x, de fapt.. nici n-ai cum să faci comparație, MariaDB fiind clar peste. Rainloop, un client de email super ok zic eu.. daca vrei neaparat emailurile în webmail. Lets Encrypt dintr-un singur click, pentru a avea certificat SSL gratuit, și clar multe alte caracteristici, care sunt super bine venite la un soft gratuit. Inclusiv One Click Install, adică dacă vrei să instalezi WordPress, Prestashop, Git sau Mautic, le poți instala din interfața grafică. Siguranță este siguranță având același CSF (ConfigServer Firewall) care-l au 90% din firmele de hosting, iar cireașa de pe tort.. Docker tati, poți instala Docker direct din interfață grafică, și exemplu dacă vrei să îți faci un blog folosind platforma Ghost să zicem, ți-ai tras imaginea de docker, mai faci câteva setări, o rulezi și uite cum ți-ai făcut blog pe o platformă ce are la bază NodeJS

Iar mai jos veți vedea un test, făcut de mine, asupra acestui site:

https://gtmetrix.com/reports/catalin.ro/kFATYVnt/

Fix deaia îmi place CyberPanel și iar resursele serverului pe care este acest site sunt următoarele:

  • Ubuntu 20.04.4 LTS (Server VPS)
  • 8 GB memorie RAM / 2 GB memorie SWAP
  • 200 GB SSD
  • 4 vCore (AMD EPYC 7282 16-Core Processor)
  • Cloudflare fiind un standard pe care-l folosesc de ceva ani.

Deci, este destul de bunicel și acest server virtual, totuși clar, se poate și mai bine. Cred că dacă l-aș trece pe NVME, ar fi și mai bine, rămâne de văzut cum se comportă o perioadă și cel mai probabil asta voi face.