De ceva ani de zile a apărut în WordPress, Gutenberg, o metodă de a scrie conținut în articole și nu numai, de a face site-uri în WordPress, folosind un editor pe bază de blocuri. Ei bine, eu de când a apărut Gutenberg (cred în 2019), am tot zis că nu voi trece la acest editor, fiindcă nu prea mă împăcam eu cu editoarele ce au la bază blocurile.
Dar totuși, uite că, de ceva ani de zile tot foloseam Elementor, și acesta este tot pe bază de blocuri să zicem, totuși Elementor, are foarte mult Javascript, și în anumite situații, codurile acestuia cam încetinesc încarcarea site-urilor. Așadar, am zis, că poate dacă Elementor, trage în ce privește viteza de încărcare, site-urile în jos, de ce să nu folosesc fix ce oferă WordPress nativ, nu ?
Au trecut acești ani, în care să zicem, Gutenberg a ajuns la un nivel destul de sus și pot spune că mai cu chiu cu vai, am trecut și eu la Gutenberg. Am început să învăț scurtăturile din acesta, chiar se poate spune că a început să-mi placă. Drept să zic, nici nu mai am acea răbdare foarte mare de a face acel web design cod pur.. se poate spune că am ajuns la o oarecare „lene” de sysadmin, în care, da, îmi place să stau mai mult cu ochii în SSH decât să stau cu ochii în 10000 linii de cod.
Și mai există și acea idee în mintea mea.. dacă se poate să-ți faci munca mai ușor iar calitatea să fie aceeași, de ce să n-o faci?! 😀 Așadar.. FTW Gutenberg și să păstrăm WordPress-ul cât mai curat, fără 1000 de plugin-uri și foarte multe chestii care ar duce acest site/blog de la tenta sa de minimalist la o mare aglomerație de toate alea.